top of page

Col·lectius i Ciutat

1.Creieu que les entitats, associacions, col·lectius han de participar en la transformació de la ciutat? Si la resposta és afirmativa, com? Penseu que actualment participen en aquesta transformació?

ALBERT BATET, alcaldable per CIU

És clau, de fet, indispensable. Tenim un teixit associatiu fort, entitats i ciutadans que estan molt implicats amb Valls. Les entitats són motor, per exemple, de grans festes que ens fan ser una ciutat de referència i admirada per molts, des dels Tres Tombs fins a la Festa de la Calçotada, passant per la Firagost, la Festa Major de Sant Joan o la Fira de Santa Úrsula. O en l'àmbit social, col·laborant molt estretament amb els serveis socials municipals, d'una manera directa a les persones i famílies que més necessiten de la solidaritat de tots. En tots els sectors, des de la cultura a l'esport, el món empresarial, comercial, veïnal... I el més important: hi ha una voluntat constructiva i positiva de molta gent, d'implicar-se i fer pinya per Valls i, per això, tenim molts espais des d'on promoure la participació d'una manera directa, en els àmbits de serveis socials, de cohesió, educatiu, cultural, esportiu, de joventut, de protecció del nostre patrimoni... o també, per exemple, amb el Pla General que va comptar amb un ampli procés participatiu.

ROSA MARIA IBARRA, alcaldable pel PSC

La resposta és afirmativa.

Per transformar la ciutat, caldrà l’implicació dels mateixos ciutadans, i la millor manera es cridar-los a tots, als representants d’aquests col·lectius, demanant-los la col·laboració en la realització d’un projecte comú, i que aquests es puguin veure reflexats en aquest aportant-hi propostes concretes damunt la taula, i d’aquesta manera, per la mateixa dinàmica, per la capacitat, i pel comprimís de fer-ho, aconseguirem aquesta realitat tant necessària pel bé de la nostra ciutat.

Nosaltres creiem que en aquests moments la ciutadania no participa en aquesta acció de transformació de ciutat. Potser en els inicis de la legislatura del govern actual, va voler-se encaminar cap aquí, però el temps ens ha demostrat que això no ha estat així en quasi bé cap àmbit, i si en el petit dels casos de voler-s’hi implicar algun conciutadà, sempre ha estat molt minsa la posada en marxa de diferents iniciatives de la gent.

FRANCESC MARTINELL, alcaldable per Crida per Valls CUP

Sí, les entitats, associacions, col·lectius i les persones a nivell individual han de ser les protagonistes de la transformació de la ciutat. L’aposta ha de ser d’espais comuns vers espais privats, col·lectivitat vers individualitat, concentració vers dispersió, integració vers segregació. Totes aquestes persones han de participar en la construcció de comunitats locals més fortes i cohesionades on es recuperi el sentiment de pertinença de la ciutadania al seu municipi amb la recerca d’una societat cohesionada amb més autonomia i poder de decisió. Actualment el seu paper és molt secundari ja que la participació està relegada a la informació i les entitats, associacions i col·lectius, tot i que algunes ho intenten i se’n surten, tenen un paper purament estètic i estan dedicades a les seves activitats particulars.

JORDI CARTANYÀ, alcalbdable per ERC

Hi han de participar i hi participen, malgrat el govern actual. Les entitats i col·lectius són l’ànima de Valls perquè estan formades per persones que estimen la ciutat i que treballen per millorar-la, independentment de si l’Ajuntament les potencia o les deixa de banda. Són imparables.

Però és evident que la seva feina podria ser molt més productiva si l’Ajuntament fos transparent i els donés informació de l’activitat municipal, hi establís una relació periòdica i continuada, les escoltés i les tingués en compte en la presa de decisions, els facilités els recursos necessaris i hi treballés d’una manera més cooperativa.

Moltes vegades les associacions i l’Ajuntament comparteixen objectius en àmbits com la cultura, el comerç, l’esport, l’educació o la solidaritat. Un treball conjunt i coordinat sumaria els esforços i multiplicaria els resultats.

La participació és un dels eixos centrals del nostre programa i de la nostra manera d’entendre la política. Governar és escoltar i això és el que farem en tots els àmbits. Per això proposem la posada en marxa d’uns pressupostos participatius, la creació d’una taula amb les entitats del tercer sector, recuperar la Xarxa de Cultura impulsada per ERC durant el mandat 2004-2007 o reformar el Reglament Orgànic Municipals per donar veu als ciutadans i a les entitats als Plens.

Per altra banda, per enfortir el teixit associatiu, el nostre programa inclou la promoció de convenis plurianuals amb les entitats per consolidar les seves activitats i donar-los estabilitat econòmica, el servei d’assessorament jurídic i legal, la retirada de la taxa d’ús d’instal·lacions als clubs esportius, la promoció del voluntariat o la creació de locals socials als barris on encara no n’hi ha, entre altres mesures.

FRANCESC CABALLERO, alcaldable pel PP

Evidentment que si. Poden fer-ho de tres maneres: a través dels seus representants polítics, directament o un combinat dels dos. Des del PP som partidaris de la tercera fórmula. Els polítics han de fer la feina a iniciativa pròpia i escoltant les propostes de la societat, i la societat civil ha de ser consultada a través de taules de participació.

RAMON FONT, alcaldable per Compromís per Valls

Les entitats han de participar en la transformació de Valls, però no se’ls dóna el protagonisme que es mereixen, ni se’ls permet exhibir el seu potencial en la presa de decisions sobre els temes de ciutat. Proposem canviar les minses subvencions “clientelars” que reben per convenis que afavoreixin una major implicació de les entitats en la construcció d’un nou model de ciutat. I, a més implicació, dotar-les de més recursos.

no t'ho perdis!
Search By Tags
IMATGES
No tags yet.
bottom of page