top of page

El festival es va desenvolupar en set jornades no consecutives i amb un màxim de dues activitats per dia. Per tant, les activitats es van dur a terme durant un període de temps més prolongat que a la primera edició, i amb una durada d'entre 1 i 3 hores. 

Totes elles van ser el resultat de la cooperació i negociació amb diverses entitats i col·lectius de la ciutat. A més, es va incorporar una intervenció permanent amb la col·laboració d'un col·lectiu vallenc.

 

 

ubicació als torrents de valls

 

Les Sopes d'All 2014 van tenir com a escenari els torrents de Valls. El Barri Vell sempre ha estat en boca de tothom com a problemàtica de la ciutat. En canvi, amb els torrents no ha estat així. 

Des de feia temps que els torrents no estaven en el punt de mira de les estratègies de la ciutat. La seva condició de límit de la ciutat no havia estat tractada a nivell urbanístic, cultural ni social i, en consequència, ha esdevingut un autèntic problema. Tot i la seva singularitat evident, actualment, la ciutat no n'ha sabut treure profit. 

Les Sopes d'All van posar en marxa tot un seguit de col·laboracions, que a una escala reduïda, van convertir aquest límit en un escenari privilegiat on diverses activitats culturals i de lleure es van desenvolupar sense problemes i amb un gran èxit.

 

 

TORRENTS, per què?

 

La ciutat de Valls no es difumina, sino que s'interromp de sobte degut als torrents que la limiten i la tallen. Aquest límit no és només físic sinó que també ho és des del punt de vista social i cultural dels vallencs. Als torrents hi trobem un patrimoni industrial abandonat i oblidat. Volem apropar-nos-hi, posar de manifest la potencialitat d'aquests espais i fer obrir els ulls a la gent davant de la força i el ventall de possibilitats que tenen. No volem modificar-los ni camuflar-los, només fer-los respirar i apropar-los als ciutadans.

 

És primordial buscar i trobar les millors maneres que tenim per dialogar i apropar-se als torrents. A través de la col·laboració amb altres col·lectius i entitats, van sortir una sèrie d'activitats que, a més a més, buscaven estar a l'abast de tothom, ja siguin grans, mitjans o petits.

 

 

estratègia

 

La gran preocupació des de l'inici va ser el de fer arribar a la gent als llocs on es feien les actuacions i, és per això, que es va repetir el mecanisme de les televisions, utilitzat en l'edició passada.

La gran diferència amb l'any anterior va ser l'ús de les xarxes socials per promoure les activitats i donar-nos a cnoèixer. A través de les xarxes socials, també vam promocionar una sèrie de concursos paral·lels a les activitats de les Sopes d'All. A més a més, es va fer una campanya publicitària amb un recull de vídeos en els quals, a través de la icona d'un ànec perdut per Valls, es pretenia que el trobéssin als torrents i cridés l'atenció.

Els concursos eren de fotografia. D'una banda hi havia el de Instagram, amb un premi gastronòmic, i de l'altra, el de patrimoni vallenc vinculat als torrents, amb col·laboració amb l'Institut d'Estudis Vallencs i el Casal La Turba, amb un premi econòmic.

Paral·lelament, es van vendre productes tals com unes bosses de tela estampada que promocionaven els torrents i, en conseqüència, la mostra d'intervencions urbanes, les quals van tenir gran èxit. Totes les estratègies paral·leles van ser primordials per engrandir l'abast de la mostra de les Sopes d'All.

 

 

programació del festival

 

primera jornada: què passaria si... celebréssim el dia mundial dels ocells amb una passejada pels torrents?

aprofitant el dia mundial dels ocells i, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Vallencs, va sorgir la idea de fer una sortida pels torrents de Valls. Amb la companyia d'un ornitòleg, vam descobrir la gran riquesa d'aus que hi ha als voltants de Valls.

 

durada:                                      de 18h fins a les 20h

ubicació:                                    des del Portal Nou fins més enlà del camí dels Molins

entitats col·laboradores:       IEV - Institut d'Estudis Vallencs |Albert Cama, ornitòleg

 

segona jornada: què passaria si... caminéssim pels torrents?

sortida sorgida, també, de la cooperació amb l'IEV. En aquest cas anava destinada a tots aquells curiosos que tenien ganes de saber més sobre aquests torrents. Es volia poder gaudir de la tranquil·litat de la naturalesa i observar, alhora, el patrimoni industrial i arquitectònic que moltes vegades acompanya als torrents.

 

durada:                                      de 18h fins a les 20h

ubicació:                                    recorregut que inicia al pont dela fraternal

entitats col·laboradores:       IEV - Institut d'Estudis Vallencs |Xavier Salat, biòleg

 

 

tercera jornada: què passaria si... parléssim dels torrents?

una oportunitat única, una taula rodona destinada a tothom amb un debat intens i replè d'experts sobre els Torrents de Valls, en col·laboració amb l'IEV. 

 

durada:                                     de 19h fins a les 21h

ubicació:                                   Institut d'Estudis Vallencs

entitats col·laboradores:      IEV  |Sergi Saladié, paisatgista | Hector Calvo, humanista | Sebastià Jornet, arquitecte

 

 

quarta jornada: què passaria si... decoréssim dels torrents?

la zona de davant de l'hospital de Valls, tot i ser una de les entrades a la ciutat i on es pot gaudir d'un espai públic contemporani, és un punt on hi manca l'activitat humana i normalment està buit. És per això que es va decidir convertir la plaça en un punt de visió, formant part d'un recorregut per poder veure una exposició situada dins dels torrents a través de grans pòsters que reproduïen les fotografies d'il·lustres vallencs. En aquest cas, l'activitat de l'usuari era la d'observar des de diferents punt de vista la frondositat i naturalesa dels torrents de Valls amb l'excusa de l'exposició.

 

durada:                                     de 19h fins a les 21h

ubicació:                                   torrent del Catllar, aparcament de l'hospital

entitats col·laboradores:      bar-restaurant "K de Valls"|arxiu municipal de Valls | Elvis, pintor i artista

 

 

cinquena jornada: què passaria si... féssim circ als torrents?

juntament amb la companyia de circ vallenca Passabarret, vam transformar un racó dels torrents en una carpa a l'aire lliure amb tot tipus d'activitats de circ. L'aigua, els arbres, els camins, van ser protagonistes juntament amb tots aquells curiosos que s'hi van apropar.

 

durada:                                     de 12h fins a les 14h

ubicació:                                   camí dels Molins

entitats col·laboradores:      companyia de circ Passabarret|residència Alba

 

 

sisena jornada: què passaria si... juguéssim als torrents?

l'oportunitat de generar una acció que pogués ser permanent va aparèixer en aquesta activitat. Juntament amb el CAU i l'Ajuntament de Valls, vam aconseguir construïr un parc infantil amb materials reciclats. La manca de zones habilitades pels petits a la vora dels torrents, juntament amb una resposta molt positiva de la gent del barri, van ser els detonants de l'acció. Encara avui s'hi pot anar i passar-hi una estona gaudint de la fresca.

 

durada:                                     de 18h fins a les 20h

ubicació:                                   Pont de la Farigola

entitats col·laboradores:      CAU verge de la Candela | amics i amigues estudiants d'arquitectura | veïns i veïnes del barri vell | Ajuntament de Valls

 

 

setena jornada: què passaria si... féssim un concert als torrents?

a prop de la zona del parc infantil, s'hi troben una sèrie d'edificis industrials en desús que produeixen uns espais intersticials molt interessants, ja sigui per la seva arquitectura com per la seva condició d'estar a la vora del torrent. Aquí on es va celebrar l'acte de clausura de les Sopes d'All 2013 que va ser, com en el primer any, un concert on vam disposar d'una barra que oferia sopes d'all a tots aquells que volien escalfar-se de la frescor de les nits d'octubre. Durant l'acte es va poder gaudir de la música relaxant i, a més, observar aquells paisatges que ens passen desapercebuts el dia a dia.

 

durada:                                     de 20h fins a les 22h

ubicació:                                   Pont de la Farigola

entitats col·laboradores:      Olga Pes, grup de música | Les Susannes, grup de música |Ajuntament de Valls

bottom of page