top of page

Barri Antic i Ciutat

En la primera edició de les Sopes d'All vam descobrir una línia imaginaria que recorre el carrer Sant Antoni, després d'estudiar-la vam veure que ens definia dos "mons oposats": el nord-sud, comerç-habitatge, rehabilitació-enderroc, intervenció-oblit, etc... 5. Creieu que les estratègies per aprofitar les oportunitats que té el Barri Antic han de ser les mateixes en l'àrea nord del carrer Sant Antoni que les de l'àrea sud? Ens podríeu numerar les 9 estratègies més importants?

ALBERT BATET, alcaldable per CIU

Certament, no poden ser les mateixes estratègies, si més no, no es poden calcar perquè són zones amb una configuració urbana, arquitectònica, social i d'usos diferenciats. Deixi'm dir que en l'àmbit que comenta, com diu al sud del carrer de Sant Antoni, aviat començarà la millora urbanística del carrer Santa Margarida o l'ampliació de la zona d'aparcament del carrer Mossos d'Esquadra. A això s'hi suma actuacions com les que ja es va realitzar al carrer del Carme i, ara més recentment, amb la nova urbanització de la plaça del Carme, equipaments com l'escola Enxaneta a l'antic convent o el nou aparcament de l'Hort del Carme. Cal seguir per aquí, per exemple, amb la reforma del carrer de Sant Sebastià o plantejant-se projectes importants com la recuperació i alliberament de la muralla medieval de Sant Francesc que suposaria un gran canvi i una gran actuació patrimonial en, per entendre'ns, la façana i l'entrada en aquesta zona del Barri Antic. Dit això, sí que penso que hi ha d'haver estratègies comunes per al Barri Antic. En primer lloc, ressituar-lo com l'autèntic centre de la ciutat i això, en una part molt important, passa per prioritzar que el desenvolupament urbà i residencial es concentri en primer lloc al voltant del Barri Antic, com ja hem marcat en el nou Pla General. En segon lloc, cal dotar el Barri Antic d'equipaments i serveis públics. Ho hem fet ja amb l'Escola Oficial d'Idiomes, amb la llar d'infants, amb l'escola Enxaneta al Carme o amb la Biblioteca Carles Cardó... i hem de continuar, per exemple, amb l'Escola de Música a Ca Padró, amb la Casa de la Festa i amb el Museu Casteller, perquè tot plegat suposa un rellançament urbanístic, però també comercial i social. I passa també per actuacions a la via pública per aconseguir que els veïns i veïnes que viuen al Barri Antic tinguin les mateixes opcions de qualitat de vida que en qualsevol altra zona de la ciutat. És clar, tot això, adaptat a cada zona, però sense perdre la visió de conjunt.

ROSA MARIA IBARRA, alcaldable pel PSC

Entenem que en aquests dos àmbits poden tenir algunes estratègies coincidents i d’altres no, ja que en la part més degradada s’haurà de fer una intervenció més contundent, sobretot a nivell de rehabilitació, mentre que en la part menys degradada haurà de primar la consolidació del teixit comercial existent, la ocupació dels habitatges buits (alguns nous), etc.

Les nou estratègies que proposaríem serien: actuació sobre els immobles en mal estat, actuació sobre els solars provinents d’enderrocs, millora de la neteja del carrer, millora de la neteja i manteniment de baixos comercials tancats, zona d’aparcament, rehabilitació habitatges, posada al mercat d’habitatges desocupats, construcció equipament municipal, posada al mercat de baixos comercials tancats.

FRANCESC MARTINELL, alcaldable per Crida per Valls CUP

El Barri Antic està definit per aquesta línia imaginària i per d’altres línies que podrien tancar el que és el Call Jueu i separar la plaça del Pati i els seus voltants. Així les estratègies no s’han de pensar per a tot el barri i només tenint en compte aquesta línia sinó per cada situació concreta. Les estratègies les plantegen en tres àmbits prioritaris: habitatge, comerç i dinamització i cohesió social.

Pel que fa a habitatge plantegem un programa de rehabilitació d’habitatge, l’impuls per part de l’Ajuntament d’una borsa de masoveria urbana, la cessió d’ús dels solars municipals a les cooperatives d’habitatge i l’impuls de les actuacions d’habitatge públic. En comerç és indispensable un programa de rehabilitació de locals comercials i pel que fa a dinamització i cohesió social plantegem la creació d’un Centre Cívic al Barri com a espai de participació, apoderament i autogestió, per tal de fer partícips de la transformació del barri als veïns i veïnes. Mentre no tinguem el nou equipament al solar de Ca la Mataueta, creiem que cal reubicar el centre cívic urgentment, aprofitant algun dels locals buits existents, com per exemple els baixos de la plaça de les Garrofes, propietat d’una entitat bancària amb qui ja es va negociar l’habitatge social existent a sobre.

També plantegem la rehabilitació d’espais com l’esglèsia de Sant Francesc, el Colomer de l’Hort del Carme, la sala del ball de la Cooperativa i els elements més significatius del patrimoni industrial.

Per acabar no podem oblidar el treball amb col·lectius de risc, treballant en programes per atendre les drogodependències (detecció, intervenció directa, formació, sensibilització), nouvinguts amb dificultats d’accés als serveis universals, famílies desestructurades amb problemes socioeconòmics, joves amb comportaments predelictius, infància amb risc, persones grans amb dependència, persones sense sostre i pobresa energètica.

JORDI CARTANYÀ, alcaldable per ERC

Pensem que ara per ara l’eix que proposeu te molts punts de connexió, la trama comerç-habitatge s’ha difuminat bastant degut a la degradació continuada del barri. Per tant cal implementar les accions de forma integral i general per tot el barri, si volem fer una veritable recuperació del mateix.

  • Llei de barris. Acabar d’aplicar les partides pendents a la llei de Barris, fent-ho en especial incidència en els temes de cohesió social i promoció comercial. De forma efectiva i en projectes dotats de contingut.

  • Centre Cívic. Treballar per la realització del centre cívic de Ca la Mataueta una necessitat bàsica pel nucli històric.

  • Cohesió. Fomentar les activitats socials i d’integració i el teixit comercial, per tal d’enfortir les relacions socials i fomentar un barri més integrat. Actualment les activitats socials són inexistents per tal de cohesionar el barri. S’ha de potenciar la feina Centre Cívic de Ca Creus, mentre no tinguem en funcionament el nou Centre Cívic, com un espai de dinamització i a l’hora de detecció les mancances socials dels veïns i veïnes del Barri Antic. Incidir especialment en tenir una àmplia oferta en activitats per a la gent gran i pels infants.

  • Manteniment. Recuperar els espais públics deteriorats i millorar l’aspecte del barri fomentant que els mòduls formatius de Valls Genera de jardineria, fusteria, electricitat, etc. facin el manteniment a les zones que ho necessiten.

  • Urbanisme. Prioritzar l’actuació urbanística d’aquesta zona i fer que l’administració pública sigui tractora d’aquestes actuacions al Barri Antic.

  • Rehabilitació d’habitatges. Intervenir en la rehabilitació dels habitatges que amenacen ruïna en l’entorn del museu casteller: plaça de l’Oli, carrer Sant Oleguer, carrer dels Espardenyers i fomentar l'habitatge social.

  • Nous comerços. Elaborar un cens de tots els locals comercials buits, parlar amb els seus propietaris per tal de prioritzar l’exempció de taxes per facilitar l’obertura de nous comerços.

  • Connexió Wifi. Facilitar xarxa Wifi gratuïta per tota la zona comercial.

  • Participació. Potenciar la comunicació i la participació amb mesures com la creació de la figura dels regidors de barri, que haurien de mantenir una relació trimestral amb els barris i reunions periòdiques amb la Federació de Veïns.

FRANCESC CABALLERO, alcaldable pel PP

La línia que dieu, s’està desplaçant cada cop més, i és més zona la que està oblidant-se. De tota manera, crec que el govern actual, i anteriors, s’han oblidat massa de Valls en general i en tots aquests anys. La deixadesa de Valls en general i del Barri Vell en particular és el que venim denunciant des de 1999, quan vam entrar a l’Ajuntament, però ningú mai ens ha fet cas.

Al Barri Vell cal un pla de xoc immediat, el que venim demanant des de 1999. Aquest pla de xoc ha de ser global. Per nosaltres és fonamental repoblar el Barri Vell, revivificar-lo i fer-li recuperar el protagonisme i la centralitat de la ciutat que li pertoca. Les polítiques que proposem les heu pogut escoltar aquests dies, son moltes i les venim dient fa anys, perquè era una mort anunciada que els governants han ignorant.

RAMON FONT, alcaldable per Compromís per Valls

És al Barri Antic on hi calen més actuacions d’urgència (que no vol dir encabir-hi grans equipaments sense abans fer front a la degradació arquitectònica i a la marginació social).

A. En paral·lel, s’ha d’actuar per aturar l’estat decrèpit del barri (edificis) i per eradicar la pobresa que hi ha instal·lada i que genera marginació social (exclusió).

B. Inscriurem tot l’Ajuntament al Registre d’Entitats de la Construcció per tal de ser “nosaltres” els constructors de les intervencions al Barri Antic i altres zones (rehabilitació i obra nova). Crearem, així, llocs de treball propis i, aquests, a més, no seran precaris.

C. Augmentarem (molt) els Plans Locals d’Ocupació amb fons propis. Valls hi destinava uns 100.000€ al 2014, Constantí 300.000 i El Prat 1 milió. Calen polítiques valentes.

D. Amb aquests Plans generarem feina i la orientarem a actuar en la rehabilitació d’edificis per destinar-los a habitatge social i nous negocis.

E. Dotarem de treball a la gent desocupada del barri, molta de la qual requereix d’ajuts per alimentar-se, vestir-se... Si tenen feina entraran dins la roda de la productivitat: un sou, podran anar a comprar, el comerç se’n beneficiarà i això contribueix també a sufocar la marginació social.

F. Ampliarem el parc d’habitatges socials amb lloguers baixos. I, a més, que en determinats casos, una part es pugui pagar amb serveis a la comunitat.

G. Amb el barri i la seva gent en procés de recuperació, el comerç començarà a mostrar signes de millora. Igualment, però, caldrà dotar el comerç d’ajuts i subvencions per garantir la seva viabilitat.

H. Incentivarem els establiments que apostin per productes ecològics i de proximitat, premiant els que portin el distintiu de qualitat que crearem a tal efecte.

I. Mantindrem els mercats que es fan al barri amb el compromís de revitalitzar-los (verdura, d’intercanvi...) Però, a més, crearem noves fires i mercats per augmentar la vida a la zona i afavorir la subsistència dels petits emprenedors: Fira de productes ecològics i artesanals; Mercat amb productes alternatius per a persones que no toleren el gluten, lactosa, etc. I, sobretot, l’autèntic Mercat de la Calçotada que Valls és mereix.

no t'ho perdis!
Search By Tags
IMATGES
No tags yet.
bottom of page